A spanyol HBO hibájából kiszivárgott a Trónok harca egyik legbrutálisabb fordulatával rendelkező része, mely nem is annyira meglepő, hiszen általában az évadzáró előtti epizódok ütnek a legnagyobbat. A Beyond the Wall ott vette fel a fonalat, ahol az Eastwatch véget ért, vagyis Havas Jon egy maroknyi csapat élén a Falon túlra merészkedett, hogy elfogjanak egy élőholtat és meggyőzzék Cersei Lannistert arról, hogy az igazi ellenség valójában a természetfeletti. Eközben Deresben is kezdenek elszabadulni az indulatok, Sansa és Arya egymásnak esik, de ez közel sem meglepő, hiszen ők valójában sose bírták egymást. A Starkok hányattatásai úgy tűnik, nem érnek véget egyhamar, de a rész végére Daenerys is igencsak nagy slamasztikában találja magát.

A Trónok harca nagyon jó abban, hogy a feszültséget akár egy alig több mint egyórás részben is tökéletesen felépítse a tévéképernyőn, és ennek példáját láthatjuk a 7×06-os epizódban is. Először Jonék csak baktatnak a hóban, aztán jön egy egészen furcsa jegesmedve, ami rájuk támad, végül pedig minden erejével azon van, hogy kinyírja Észak királyát. A Mások az első évadokban nem tűntek túl nagy fenyegetésnek, most azonban uralták az epizódot. Annak ellenére is, hogy a Falon túlra merészkedő csapat dialógusait nagyon jó volt nézni. Ahogy a Véreb oltogatta a többieket, iszonyú vicces volt, de Gendryt is jó újra látni, főleg, hogy most nagyon fontos feladata volt. Tormund is folyatta egy kicsit a nyálát Brienne-re, de akik abszolút vitték a show-t, azok Bericék voltak.

Bericet hatszor támasztotta már fel Thoros, de ők ketten nem csak azért érdekesek, mert vallási fanatikusok, de a lángoló kardjaikkal hadonászva igencsak impozáns látványt nyújtanak. Sajnos csak egyikük éli túl az Északon történteket, de ehhez kell az Éjkirály közbenjárása is, aki minden erejével csap le Havas Jon embereire. Érdemes lehet feltenni a kérdést, hogy vajon akkor ki tekinthető a sorozat főgonoszának? Cersei? Az Éjkirály?

hirdetés

Valójában ők ketten nagyon másféle fenyegetést rejtenek magukban, az viszont kijelenthető, hogy ha nem állítják meg őket szépen egyesével, akkor Westerosnak annyi. Az Éjkirályról most kiderült, hogy nagyjából bármilyen lényből képes élőhalottat csinálni és a szolgálatába állítani, ez pedig olyan fegyvertény, ami felborítja az eddigi hatalmi viszonyokat. Erre az évadra egyébként is jellemző, hogy részről-részre más trónkövetelő van nyeregben, most viszont erősen a Mások felé billent a mérleg nyele.

Az Éjkirály ugyanis fogja magát és egy lándzsával simán megöli Daenerys egyik sárkányát, Viseriont, akit aztán az élőholtak kihúznak egy befagyott tó aljáról és átváltoztatja – feltehetően – jégsárkánnyá. A Targaryen lány eddigi legfőbb ereje az volt, hogy három tűzköpő bestia is a szolgálatára állt, és az egyik előző részben láthattuk, hogy Drogon egymaga is mekkora pusztításra képes. Együtt a tesók igazi káoszt is hozhattak volna Westerosra, most azonban Viserion elvesztésével nagyot gyengült Dany.

Borzalmas volt látni ezt az eseményt, mert eléggé érzelemdúsra írták meg a készítők, ráadásul Daenerys gyermekeiként tekint a sárkányokra, így különösen fájó a veszteség. Ez a tragédia viszont arra jó volt, hogy a sárkányok anyja végre belássa, hogy mekkora a veszély, nem kizárt, hogy a gyász miatt hamar Havas Jon karjaiban köt ki ezután a nő. Kettejük közt ugyanis továbbra is izzik a levegő.

A részt főleg erre húzták fel az írók, azaz a Falon túli brutális csata és az egyik sárkány halála vitte el a sztorit a hátán, azonban kaptunk még néhány fordulatot Deresből is. Természetesen ezek se voltak szívderítőek. Kisujj továbbra is uszítja Sansát és kevergeti a szálakat, miközben Aryából kijött az, hogy valójában ő egy Senki, egy gyilkológép, egy pszichopata, aki egy pillanatra azon is elgondolkozik, hogy levágja a testvére arcát és a helyébe lépjen.

Lehet, hogy jobban csinálná a dolgokat, mint Sansa, akit egyébként megvádol árulással és azzal, hogy ő okozta végső soron Ned Stark halálát, viszont ha így folytatja, akkor ő se lesz jobb Cerseinél, aki a listáján az elsőszámú célpont. Arya és Sansa viszályát legalább annyira szívfacsaró volt látni, mint a rész végén a sárkány halálát, a Starkoknak tulajdonképpen már most annyi, tekintve, hogy egyikük orgyilkos lett, a másikuk orákulum, vöröskét pedig a hatalom mámora csábítja.

Havas Jonnak most is óriási szerencséje van, hogy megússza élve a kalandot, ráadásul a missziójuk sikerrel jár, elfognak egy élőholtat. Biztos, hogy Cersei nem fog erre az egészre jól reagálni, az ő ép esze már Joffrey halála előtt jóval leköszönt és elment sziesztázni, így az évadzáróban további durvulásra lehet számítani. Csak várhatóan már nem fizikai, hanem verbális csatározás zárhatja az évadot. A 7×06-os epizód ismét 10/10-es értékelést kap, aki megnézi, annak biztos szüksége lesz 1-2 napra, hogy megeméssze a látottakat. (Fotók: HBO)

hirdetés

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre