A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy George R. R. Martin regénysorozata, A tűz és jég dala valódi történelmi eseményeken és figurákon alapszik. A történet rengeteget merít a Rózsák háborújából, a több évtizedre nyúlt angol dinasztiaháborúból, mely a Lancesterek és a Yorkok összetűzéséről szólt. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a Trónok harca sorozatban is látott Cersei Lannister is milyen komoly hasonlóságokat mutat a Rózsák háborúja egyik fontos alakjával, Anjou Margittal. VI. Henrik felesége nyújtotta ugyanis Martinnak az inspirációt a karakter megalkotásakor.

A History behind Game of Thrones nevű oldal szerint Margit Cersei-hez hasonlóan szerette a hatalmat, amikor férje idegileg teljesen kimerült és képtelenné vált a kormányzásra, előterjesztette a főnemeseknek, hogy hadd ő uralkodjon helyette. Az udvarbeliek ettől idegenkedtek, még azzal is megvádolták a nőt, hogy a királlyal közös fiuk törvénytelen gyermek. A királynénak komoly támadásokat kellett kiállnia, mert a nemesek többsége ellene fordult. Margit és Cersei között további párhuzamok vannak, hiszen amikor a nő látta, hogy milyen heves harc alakult ki a trónért, magához vette az irányítást, nehogy a nemesek kiforgassák Edmundot jogos örökségéből.

Próbálkozásai nem sikerültek, hiába ment később Walesbe, Skóciába és Franciaországba is segítséget kérni, az angol trónt elveszítették. Anjou Margitot azonban a háború sem riasztotta el, csatába ment IV. Eduárd ellen, de ekkor fia is elesett. Ezt követően bebörtönözték, végül Franciaországban halt meg 52 éves korában.

hirdetés
hirdetés

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát