Az Big Heads az egyik legnagyobb kereskedelmi tévéhálózat, az ITV új nagyszabású show-műsora. A vetélkedőben látványos ügyességi feladatokon kell részt venniük a versenyzőknek. A játékosok azonban hatalmas fej-maszkokat viselnek, melyek különböző hírességeket (Donald Trump, Vlagyimir Putyin, Brad Pitt, stb…) formálnak meg. Márciusban a NuMuvee műsorgyártó jóvoltából megnézhettem a produkció londoni forgatását, melyet abban a különleges stúdióban vettek fel, amiben 40 éve az eredeti Star Wars trilógiát is forgatták. A helyszínen körbevezettek a díszletek között, benézhettem a kulisszák mögé, ott lehettem az egyik adás felvételén, valamint az ITV szórakoztató műsorkért felelős igazgatójával is találkoztam.

Márciusban az ITV meghívta Tompa Tímeát és Farkas Józsefet, a magyar NuMuvee vezetőit az Egyesült Királyságba, hogy megtekintsék az angol televízió-óriás legújabb nagyszabású műsorának forgatását. A műsorgyártó jóvoltából, a SorozatWiki és a Kreatív képviseletében én is megnézhettem a londoni forgatást, mely rendkívül érdekes volt.

Délelőtt érkeztünk meg a brit főváros szélén található híres Elstree Stúdióparkba, ahol 1927 óta forgatnak filmeket. Olyan legendás alkotásokat vettek itt fel, mint az eredeti Star Wars trilógia, vagy éppen a szintén Lucasfilm által készített Indiana Jones filmek. A parkon belül azt a stúdióépületet, ahol a Big Heads-et rögzítik, pont ezért George Lucas-nak hívják. A benti folyosókon korabeli fotók is ki vannak állítva, például a Star Wars 40 évvel ezelőtti munkálatairól. Az elmúlt években olyan nagyszabású televíziós produkciókat is itt forgattak, mint a The Voice, vagy épp különböző látványos táncos műsorok. De nemcsak ez a stúdióépület, hanem az egész park nagyon különleges. Sokkal hangulatosabbak voltak az utcái és az épületei, mint például a hatalmas budapesti Origonak.

hirdetés

Érkezésünk után nem sokkal felkísértek minket egy elegáns és kényelmes szobába, ahol várakoztunk, illetve a nap folyamán ide tudtunk bejönni pihenni, vagy épp bekapni pár falatot. Nem sokkal később megérkezett Fran Peters, a produkció főgyártásvezetője. A szakember körbevezetett minket (a NuMuvee két vezetőjét és engem) az épületben. Elmondta, hogy milyen munkák hol zajlanak és a stúdió mellett távolról megmutatott nekünk egy nagyszabású sorozatdíszletet is, melyről sajnos ennél többet nem írhatok és fényképezni sem lehetett. Ezután elmentünk egy közeli helyre ebédelni, ahol Tompa Tímeát, a NuMuvee egyik vezetőjét arról kérdeztem, hogy miért hívták meg őket.

„Az elmúlt évek során sokat dolgoztunk különböző formátumokon, melyeket idén kezdtünk el értékesíteni a nemzetközi piacon. Az angol ITV-nek is be akartuk ezeket mutatni, ezért találkoztunk Peter Davey szórakoztató műsorokért felelős igazgatóval. A megbeszélés olyan jól sikerült, hogy meghívott a Big Heads forgatására, mert szerette volna, ha megismerjük a műsort, illetve, hogy folytassuk az egyeztetést.”

Délután visszamentünk a stúdiópark George Lucas épületébe. Ezután a pihenőszobánkba megérkezett Crispin Clover, a Sony Pictures Television nemzetközi gyártási igazgatója, aki több különböző nemzetiségű televízió képviselőit kísérte. A Big Heads ugyanis a Sony formátuma, tőlük vette meg a brit ITV és más országok számára is ők értékesítik. A szakemberrel röviden a NuMuvee vezetői is beszélgettek. Nem sokkal később megérkezett Peter Davey, az ITV szórakoztató műsorokért felelős igazgatója, aki meghívta a magyar műsorgyártót. A televíziós vezető megmutatta nekünk a teljes díszletet, részletesen elmagyarázta, hogy melyik pályán mi a feladat, és hogyan zajlik majd a későbbi felvétel. A stúdió hatalmas, 1500 négyzetméter alapterületű és 15 méter magas. Ezt követően elvitt minket abba a szobába, ahol a műsor címét is adó nagy fejeket tárolják és előkészítik. Nagyon vicces volt látni, hogy milyen hatalmas maszkok ezek és a legtöbb mennyire hasonlít azokra a hírességekre, akikről mintázták. A 6 részes első évadhoz 26 ilyen fejet készítettek el, melyek egyenként több millió forintba kerültek.

Peter Davey-től arról érdeklődtem, hogy mit gondol a formátumról, és hogy szerinte is hasonlít-e egy kicsit a Játék határok nélkülhöz: „A Big Heads egy olyan formátum, amelyet egy évvel ezelőtt mutattak meg nekem, és a legjobb ötlet volt, amit hallottam, úgyhogy ott helyben megvásároltuk. Számomra ez egy nagyszerű csavar a fizikai vetélkedők műfajában, és igen, bizonyos mértékben emlékeztet minket azokra a műsorokra, amelyeket gyerekként szerettünk, mint az It’s a Knockout és a Jeux Sans Frontiéres” – mondta a szakember a Kreatív számára készülőt interjúban.

Az aznapi adás felvételei kora este kezdődtek. A műsor alapvető ötlete, hogy a világ legismertebb arcai egy vicces fizikai vetélkedő keretében küzdjenek meg egymással. Minden adásban 8 játékos, nagy celeb fejekbe bújva indul a pénznyereményért. A nyereményig több fordulót kell sikerrel teljesíteniük, miközben az óriási fejüket igyekeznek egyensúlyban tartani. Minden fordulóban kiesnek játékosok, míg a játék végére csak egy játékos marad, számára az utolsó fordulóban dől el, hogy mekkora nyereménnyel mehet haza. A játékokat két kommentátor közvetíti, akik a műsorvezető munkáját egészítik ki.

Ebben az adásban Benedict Cumberbatch a többek között Sherlock-ot is megformáló angol színész, Winston Churchill korábbi brit miniszterelnök, Taylor Swift amerikai énekesnő, Theresa May az Egyesült Királyság jelenlegi kormányfője, VIII. Henrik volt angol király, David Beckham a legismertebb angol focista, felesége Victoria Beckham és Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok hivatalban lévő elnöke küzdöttek meg. Rendkívül vicces volt látni, ahogy a felsorolt hírességek fejeit viselő sportolók esnek-kelnek a különböző ügyességi akadálypályákon. Egy-egy politikusnak drukkoltam is, hogy minél tovább bent maradjon és húszadszorra is lássam orra bukni. A különböző feladatok pont ettől mind nagyon szórakoztatóak voltak és végig látszott, hogy a pár száz fős közönség mennyire jól érzi magát.

A felvételek nagyjából három és fél órát tartottak. A stáb nagyon profi volt, 12 kamerával dolgoztak és nem nagyon kellett semmit újravenni. A különböző átállások viszont egyszer gyorsak, egyszer viszont elég lassúak voltak, kicsit azt lehetett érezni, hogy időnként elég ráérősen dolgoznak a brit televíziósok.

Farkas Józsefet, a NuMuvee másik vezetőjét arról kérdeztem, hogy mit gondol a formátumról.
„Bizonyos szempontból hasonlít a Játék határok nélkülre, hiszen ez is egy látványos és vicces fizikai vetélkedő, bár volumenében kisebb. Szakmai szemmel jó tapasztalatnak éltem meg, a közönség részeként pedig nagyon élveztem a forgatást: szórakoztató volt látni, ahogy a szürreálisan nagy fejek esnek-kelnek. A játékosok számára valószínűleg nem könnyű a feladat, hiszen nem csak a vetélytársak és az akadályok hátráltatják őket, hanem a saját fejük is.”

Rendkívül érdekes volt látni, hogy zajlik az egyik hatalmas nyugat-európai tévé műsorának felvétele. Már magába, ebbe a legendás stúdióparkba is nagy élmény volt elmenni és a Big Heads is egy nagyon szórakoztató vetélkedő. Nagyon köszönöm a NuMuvee műsorgyártónak, hogy lehetőséget biztosítottak a londoni forgatások megtekintésére. A produkció, az óriási díszlet és a drága fejek miatt hatalmas költségvetésű lehet, jól látszik, hogy az angol televíziós iparban mennyivel több pénz van, mint a hazaiban. Ennek ellenére remélem, hogy egyszer itthon is megvalósulhat a produkció és láthatjuk, ahogy magyar politikusokról és sztárokról készült maszkokat viselt versenyzők botladoznak a különböző játékok alatt. (Fotók: ITV, SorozatWiki)

Peter Davey-vel, az ITV szórakoztató műsorokért felelős igazgatójával az európai trendekről, műsorgyártásról és az angol piacról készült hosszabb interjú a Kreatív májusi számában olvasható.













hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban